Elinstallationer, solceller och elbilsladdning på Tanums kommuns nya räddningsstation
Tanums nya räddningsstation står klar 2024 och där har Br. Axelsson El fått förtroendet att utföra alla elinstallationer samt solceller och elbilsladdning. Projektet har genomförts i samverkan med NCC där Tanums kommun och Räddningstjänsten varit med hela vägen.
– Vi är otroligt nöjda att vi valde samverkan, så vi kunnat vara delaktiga i projekteringen på ett bra sätt och att man har fått med alla bitar i utförandefasen som man vill ha med, säger projektingenjör Lucas Sköld på Tanums kommun.
Ekonomisk transparens hela vägen
Att göra ett projekt i samverkan skiljer sig mycket från att utföra en totalentreprenad.
– Fördelen med totalentreprenad är att du vet vad det kommer kosta och precis vad du kommer få och du som beställare behöver inte lägga så mycket energi på det. Men det blir också fyrkantigt och du får kanske inte alltid precis den funktionen du vill ha för att det inte funnits med i bygghandlingarna från början, säger projektingenjör Lucas Sköld på Tanums kommun.
Br. Axelssons El projektledare Fredrik Elg berättar att man jobbar med prognoser för att man ska få en bra koll på nedlagda kostnader.
– Vi gör detta tillsammans och om vi från vår sida kan spara pengar på att justera något och ändra på inköp sparar även beställaren pengar, säger projektledare Fredrik Elg.
Räddningstjänsten har också varit delaktig i processen och Stf räddningschef Tomas Rönnborg säger att de ändringar som verksamheten velat genomföra varit möjliga just på grund av att projektet utförs i samverkan.
– Det har hela tiden varit en dialog och att även få den kompetensen, förståelsen och erfarenheten som Br. Axelsson El hade med sig har varit guld värt! säger Stf räddningschef Tomas Rönnborg.
Projektledaren Fredrik Elg berättar att de erfarenheter som vi har med oss från bygget av Uddevalla brandstation som färdigställdes i samband med byggstart för Tanums brandstation har varit till stor nytta i projektet.
Billigare byggström med smart installation av solpaneler
I alla projekt som Tanums kommun genomför finns en ambition med grön teknik.
Br. Axelsson El har en grön målbild med sig i allt de gör och i detta projekt driftsattes solceller på taket innan bygget var klart för att kunna dra nytta av producerad solenergi under byggprocessen.
– De sista två-tre månaderna har det i stort sett varit plus minus noll i ström på bygget tack vare solcellerna, säger projektingenjör Lucas Sköld på Tanums kommun.
– Under byggets gång har solpanelerna producerat ca.50 000 kWh miljövänlig el, säger projektledare Fredrik Elg.
Förståelse och förtroende i samverkan
Något som kan vara en utmaning i samverkansprojekt är att få verksamhet, beställare, leverantör och alla underleverantörer att förstå vad det innebär och se fördelarna med det hela. Det är viktigt med ett ömsesidigt förtroende inom projektet samt att man har den ekonomiska transparensen.
– Jag som beställare kan till och med se alla fakturor från underleverantörers leverantörer så det är viktigt att samverkan strålar ut i alla leden. Detta projekt har fungerat extremt bra i samverkan, vi ligger till och med under beräknad budget, säger projektingenjör Lucas Sköld på Tanums kommun.
Vision och miljötänk
Vår ambition är att arbeta i framkant av utvecklingen, och mede n medveten kreativitet för att optimera både funktion, kostnad och miljöavtryck. Vår strävan är att – oavsett projekt och arbetsplats hitta produkter, arbetssätt och förutsättningar för att skapa en hållbar framtid för oss, våra barn och för kommande generationer
– Vi har en grön målbild.
Initiativtagare till framtidens möjligheter
Miljö och kvalitet är våra ledord. Att tänka hållbart och långsiktigt tycker vi är en självklarhet och det präglar våra arbetssätt. Våra medarbetare har ett eget ansvar att ständigt förbättra förutsättningarna för att arbeta efter våra ledord.